Ağır Vasıta Şoförü
Ağır Vasıta Şoförü Nedir?

Ağır Vasıta Şoförü

Ağır Vasıta Şoförü Nedir? daha çok yük taşımacılığı sırasında, tır ve benzeri araçları kullanan meslek mensubuna verilen addır. Büyük nakliye firmaları ve lojistik firmaları için hizmet verebilecekleri gibi farklı alanlardaki firmalar için de görev yapabilirler. Ağır vasıta şoförlerinin CE sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekir. Tır olarak adlandırılan ve yük taşımacılığında kullanılan araçları şehir içi, şehirlerarası ya da ülkeler arası birbirinden farklı mesafelerde kullanan meslek mensubudur. Ağır vasıta şoförlüğü binek otomobillerden farklı bir yapıya sahip olduğu için ve kullanım şekli de farklı olduğu için ağır vasıtalara dair özel bilgi ve tecrübe birikimine sahip olmayı gerektirir.

Ağır vasıta şoförü olmak isteyen kişilerin, meslek ile ilgili çeşitli belgelere ve yetkinliklere sahip olmaları gerekir. Sürüş deneyimi talep edilen detaylar arasında yer alır. CE sınıfı olarak tanımlanan ağır vasıta ehliyetine sahip olan kişiler, aktif olarak tır ve benzer ağır vasıtaları kullanan kişiler, tercih sebebi olarak gideceği güzergah hakkında bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler, sorunsuz bir şekilde ağır vasıta şoförü olarak çalışabilirler. Ağır vasıta şoförü olabilmek için bazı niteliklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Bir ağır vasıta şoförünün birçok temel görevleri bulunur. Her şeyden önce güvenli bir sürüşten sorumlu olmalıdır.
  • Ağır Vasıta Şoförü tır gibi araçları kullanmak için ilk olarak ticari sürücü belgesi almak zorundadır.
  • Sürücü büyük ticari araç sürüş eğitimi aldıktan sonra özel lisans ile ağır vasıta kullanma hakkına sahip olmalıdır.
  • Ağır Vasıta Şoförlerinde asgari görme, işitme ve kan basıncı normal olduğu raporlanmalıdır.
  • Ağır nesneleri kaldırma yeteneğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda Temiz bir sürüş kabiliyeti olmalıdır.
  • Tehlikeli durumlarda hızlı düşünme becerisi göstermelidir.

Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar?

Ağır vasıta şoförleri uygun araçlarla tır, kamyon, çekici gibi vasıtalarla her türlü güvenli yük taşımacılığı yaparlar. Nakliye ve lojistik şirketlerine hizmet verirler. Ağır vasıta şoförleri her şeyden önce güvenli ve istenen güzergahta firmaların belirlediği yükleri taşırlar. Ağır vasıta şoförleri tır, kamyon, çekici gibi vasıtaları kullanmak için gerekli bazı şartları ve koşulları bulundurmalıdırlar. Yasal olarak bu yükleri taşımaları ve bu araçları kullanmaları için CE sınıfı ehliyetlerinin olması gerekmektedir. CE sınıfı ehliyet sıklıkla yük taşımaya uygun araçlar için kullanılan şehir içi, şehirler arası veya farklı ülkelere yük taşımacılığında kullanılması gereken ehliyet sınıfıdır. Günlük kullandığımız otomobillerden yapısı, büyüklüğü, kullanım şekli farklı olan bu araçlar için bu vasıtaları kullanacak şoförlerin tecrübe ve deneyim sahibi olması aynı zamanda bilgi sahibi olması gereklidir.

Ağır Vasıta Şoförü Maaşları ne kadar?

C sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler daha sonra ise tır kullanmak istiyorsa ehliyetin CE tır ehliyetine dönüştürülmesini sağlamalıdır. Bunun için belli bir süre beklenmeye gerek kalmaz. C sınıfı ehliyetinizi alır almaz işlemlere başlayabilir ve CE tır ehliyetini almak için bir kursa kaydolabilirsiniz. Önce direksiyon eğitimi alıp, sonrasında direksiyon sınavına girerek tır kullanmaya hak kazanırsınız. Çevresel koşullara bağlı olmak kaydı ile kamyon sürücüleri kimi zaman bozuk yollarda araç kullanmak zorunda kalabilir. Herhangi bir sorun bulunmayan düz yolların dışında uzun yolculuk sırasında çamurlu yollar da karşınıza çıkabilir. Özellikle kamyon, tır gibi ağır vasıta araçların çamura saplanmasını önlemek ve daha güvenli araç kullanabilmek için bazı önemler alınmalı, olası durumlara karşı da bazı önlemler akılda tutulmalıdır. Ağır vasıta şoförlerinin maaşları farklılık gösterir. Çalıştıkları kurum, kişinin tecrübesi, çalışma süresi hepsi maaşın belirlenmesinde önemli birer etkendir. İçlerinde en önemlisi de kişinin mesleki birikimidir. Ağır vasıta şoförü ne kadar kazanır, inceleyelim.

  • Yeni çalışmaya başlamış bir ağır vasıta şoförü 3.200 TL maaş ile işe başlayabilir.
  • Zamanla belli tecrübe ve birikime sahip olmuş bir ağır vasıta şoförü ise ortalama 4.600 TL maaş geliri elde eder.
  • Bir ağır vasıta şoförünün en yüksek maaş geliri ise 5.800 TL olarak gözlemlenmektedir.

Ağır Vasıta Şoförü Nasıl Olunur?

Ağır vasıta şoförü olmak için başta söylediğimiz gibi bu araçları iyi derecede kullanabilmeli, gerekli olan yasal evraklara ehliyete sahip olmaları CE sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Aktif olarak tır gibi büyük araçları kullanabilmeli. Gideceği güzergah hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmalıdır.

  • 21 yaşını doldurmuş olma şartı aranır.
  • Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler, uzun yol tır şoförü olmak isteyen kişilerin D sınıfı değil C sınıfı ehliyete sahip olması gerektirir. C sınıfı ehliyet sahibi olabilme için ise sürücünün B sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Ardından ehliyetini CE sınıfına geçirmesi gerekir. Bunun içinde bir kursa katılması gerekir.
  • En az ilkokul mezunu olmaları gerekir.
  • Uzun yol tır kullanımına uygun olduğunuzu gösteren detaylı bir sağlık raporuna sahip olmanız gerekir.
  • Sabıka kaydı bulunmamalıdır.
  • Uzun yol ağır vasıta şoförü olmak için C sınıfı ehliyet alınması şarttır. Bunun için eğer kişi daha önce herhangi bir ehliyet almamışsa ilk olarak B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekir. Kursa kaydolması, teorik eğitimin yanında sınava girip başarıyla tamamladıktan sonra, direksiyon sınavında da iyi bir performans sergilemesi gerekir. Kursun başarıyla tamamladıktan sonra ise sağlık muayenesi yapılması gerekir, sürücünün bu iş için gerekli şartları yerine getirip getirmediği tespit edilmeli ve mutlaka ağır vasıta kullanım belgesine sahip olmalıdır.

Ağır Vasıta Şoförü Kimdir?

Ağır vasıta şoförleri; tır, kamyon, çekici gibi vasıtalar kullanan, her türlü güvenli yük taşımacılığını yapmakla yükümlü kişilerdir. Nakliye ve lojistik şirketlerinde çalışmalarını yürütürler. Ağır vasıta şoförlerinin önceliği güvenli ve istenen güzergahta firmaların belirlediği yükleri, belirlenen sürede teslim etmektir.

Ağır Vasıta Şoförünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ağır vasıta şoförü, şirket tarafından belirtilen güzergahlar arasında yük taşımacılığını gerçekleştirir. Yük taşımacılığı için tercih edilen aracın güzergah boyunca güvenli kullanımından sorumludur. İstisnai durumlar dışında belirtilen sürelerde taşımacılık rotasını tamamlamaları beklenir.

Ağır Vasıta Şoförlerinin Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Ağır vasıta şoförü olmak için ilk şart CE sınıf kullanım belgesine sahip olmak gerekir. Fiziki olarak yeterliliğe sahip olmalı ve bunu sağlık raporu ile belgelemelidir. Olası tehlikeli durumlara karşı hızlı önlem alma becerisi göstermeleri ve belli bir kullanım becerisine sahip olmaları gerekir.

Ayrıca Kontrol Et

Yaz okulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yaz okulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog …