Site icon 35 İzmir Haberleri

Acil Tıp Teknisyeni

Acil Tıp Teknisyeni

Acil Tıp Teknisyeni Nedir? . ( 35 İzmir Haberleri )

Acil Tıp Teknisyeni Nedir?  Kısaca ATT olarak bilinen bu teknisyenler tıp alanında Acil tıp teknisyeni sağlık sektöründe en önemli çalışanlardan biridir. Bunun yanı sıra acil tıp teknisyeni gelen acil durum çağrılarına cevap verebilirler. Tıbbi hizmetler de sunan acil tıp teknisyenleri hastaların sağlık kuruluşlarına nakledilmeleri ile ilgili tüm çalışmaları yakından takip ederler. Çoğu durumda hastaya ilk müdahaleyi acil tıp teknisyenleri yaparlar.

Olay yerinde hızlı bir müdahalede bulunan acil tıp teknisyenleri hayati öneme sahip bir iş yaparlar. Acil tıp teknisyenleri gereken acil durumlarda ambulansı da kullanırlar. Aynı zamanda hastalara da oksijen desteği sağlanır. Aynı zamanda acil tıp teknisyenleri acil bir doğum esnasında doğuma yardımcı olurlar.

Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar?

Sağlık alanında önemli bir yere sahip olan acil tıp teknisyenleri eğitim sırasında öğrendikleri ve doktordan aldıkları talimatları izlerler. Bunun yanı sıra acil tıp teknisyenleri hastalara ilaçları oral yoldan ve ya damar yolu ile birlikte uygularlar. Acil durumlarda hastaları nakil için stabil bir duruma da getirirler. Acil tıp teknisyenleri hastaların yaralarını kapatmak ve kanamayı durdurmak için çalışmalar yaparlar. Hastalara oksijen desteği sağlayan acil tıp teknisyeni hastaları sağlık kuruluşlarına güvenli bir şekilde götürürler. Bunun yanı sıra kullandıkları ekipmanları düzenli kullanan acil tıp teknisyeni kullanılmış malzemeleri de değiştirirler.

Acil tıp teknisyeninin görevleri nelerdir?

Acil tıp teknisyeni görevi, acil sağlık müdahalesi gerektiren işlerde, hastalara ilk müdahaleleri yapmaktadır. 112 acil ambulans servislerinde ve diğer ilk yardım araçlarında bulunan sağlık personeli acil tıp teknisyenlerinden oluşmaktadır. Acil tıp teknisyenleri, hastalara ve acil ilk yardım ihtiyacı duyan vatandaşlara anında müdahale ederek bu kişilerin hayata tutunmasını veya mümkün olduğu kadar en az düzeyde sağlık problemi yaşamalarını sağlarlar. Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan sağlık sektöründe bir nevi kutsal bir görevi yerine getiren acil tıp teknisyenleri, aynı zamanda bir ilk yardım uzmanı kadar derin bilgi ve birikime sahip olmaları sebebiyle hastaların hayatlarının kurtulmasında büyük bir öneme sahiptir.

Ambulansda çalışan paramedikler, tekniker olarak görev yapar. Doktor olmadığı zaman amir konumundadır. Ambulansdaki diğer çalışanlara görev paramedik tarafından verilir. Lisede ilk ve acil yardım bölümünden mezun olanlar teknisyen olarak görev yapar. Ambulansta doktorun bulunmadığı durumlarda kıdemi eski olan acil tıp teknisyeni amir konumunda olur. İlaç uygulama ve gerekirse müdahaleyi yine acil tıp teknisyeni yapar. Acil tıp teknisyeni çalışma saati, 24 Çoğunlukla 112 acil serviste 24 saat nöbet tutar ve sonrasında 72 saat dinlenir. Bazı durumlarda mesai şartları sağlık müdürlüğü tarafından değiştirebilir.

Acil tıp teknisyeni  nasıl olunur?

Acil tıp teknisyeni olmak isteyen özellikle genç yaştaki vatandaşlar, hem ekonomik açıdan iyi bir maaşı olan hem de sağlık sektöründe önemli bir göreve sahip olan bu mesleği seçebileceklerini araştırmaya devam etmektedir. Acil tıp teknisyeni olmak için günümüzde üniversitelerin 2 yıllık acil tıp teknisyenliği bölümünün okunması gerekmektedir. Bunun ardından üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar, KPSS sınavından aldıkları puanla birlikte Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu acil tıp teknisyeni alımı ilanlarına başvuruda bulunması gerekmektedir. Öte yandan özel sağlık kuruluşlarında acil tıp teknisyenliği görevi yapmak için KPSS şartı aranmamaktadır.

Mesleğin yapısı gereği ihtiyaç duyulan manevi özelliklerden en önemlileri; insanlara yardım etmekten hoşlanılması, dikkatli, hassas, temiz, soğukkanlı olunması ve acil durum anında hızlı bir şekilde karar alabiliyor olması şeklinde söylenebilir. Manevi şartların yanında bulunması gereken bazı fiziksel şartlar da aranmaktadır. Erkek öğrencilerde 165 cm, kız öğrencilerde 160 cm den kısa olunmaması ve boyun son 2 rakamından en çok 5 fazla ya da en fazla 15 daha az kiloya sahip olunması aranan fiziksel şartlardan en önemlileridir. Acil durum anında kurtarma ve taşıma işlemleri yapılırken bir ekip arkadaşı ile birlikte bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilecek fizik yeterliliğine sahip olunması gerekmektedir.

Exit mobile version