Adli Tıp Uzmanı Nedir? Adli tıp uzmanları yargı organlarına tıbbi alanda kanıtlar sunar ve bilirkişi hizmeti verir. Özellikle de suç mahallinden toplanılan bulgu ve kanıtlar çeşitli tıbbi yöntemler kullanılarak analizler yapılır. Tüm bu analizler de yargı organlarında kullanılır. Bilimsel teknikler kullanılarak hukuki sorunların çözülmesinde adli tıp uzmanları önemli bir yere sahip olurlar. Buna göre bilimsel teknikler kullanılarak kanıtlar sunulur.
Adli Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?
Adli tıp uzmanı genel olarak çeşitli suç mahallerinde olay yeri incelemeler yaparlar. Aynı zamanda olay mahallinden ve ya kişilerden kan, kıl, idrar ve doku örnekleri alınır. Bunlar toplanıp çeşitli testler yapılır. Aynı zamanda adli tıp uzmanları otopsi de uygularlar. Adli tıp uzmanlarının işleri arasında bazı detaylar da öne çıkar. Buna göre DNA analizi yapan adli tıp uzmanı babalık testi gibi kimlik tespitlerinde de bulunurlar. Tüm bu incelemeleri gerçekleştirirler.
Adli Tıp Uzmanı olma şartları nelerdir?
Adli tıp uzmanlığı için alınması gereken eğitim, oldukça geniş kapsamlı ve süreç gerektiren bir eğitimdir. Eğitim süreci kendi içerisinde basamaklara ayrılmaktadır. İlk etapta tıp fakültelerinde, Altı yıllık süresi olan tıp eğitiminin tamamlanması gerekir. Devamında, dört yıllık bir zaman dilinde tamamlanan adli tıp uzmanlığı eğitimi alınmalıdır. Bu eğitim çeşitli alanları kapsamaktadır. Psikiyatri, patoloji gibi dallar adli tıp uzmanlığı eğitiminde ele alınmaktadır. Adli tıp uzmanları, sadece otopsi incelemesi yapan kişiler olarak bilinmektedir, fakat adli tıp uzmanlarının yetkinlik ve görevleri sadece bununla sınırlı değildir. Böcekler üzerinde yapılan incelemelerden, şüpheli ve belirsiz ölümlerin kimlik belirlemesine kadar, teknik yöntemler adli tıp uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Adli Tıp Uzmanının Görevleri Nelerdir?
Adli tıp uzmanının önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Adli tıp uzmanları birey ve toplumun hukuk sorunlarının çözülmesinde önemli bir yere sahip olurlar. Bu nedenle adli tıp uzmanları bilimsel teknikler kullanarak tıbbi kanıtlar sunarlar. Ayrıca gereken durumlarda adli tıp incelemesi de yaparlar. Adli tıp uzmanları olay mahallinden ve ya kişilerden kan, kıl ve doku örnekleri toplayarak gereken testleri yaparlar. Bunun yanı sıra kanıt analizine dayanan yazılı raporlar da hazırlarlar.