Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Nedir? Hammaddesi ağaç olan bütün ürünleri tasarlayacak, üretimini yapacak, bu alanda çalışılan tüm birimlerde koordinasyonu sağlayacak, üretilen ve tasarlanan ürünlerin kalite – kontrol denetiminde görev alacak olan kişilerin yetiştirildiği üniversite bölümüdür. Ağaç işleri endüstri mühendisi unvanı olan kişiler ağaç kullanılarak elde edilen ürünlerin üretim aşamasında meydana gelen maliyetlerin analizini yapabilir, malzemelerin temin edilme sürecinde çalışabilir ve bu alanda çeşitli projeleri yönetebilir.
Ağaç işleri endüstrisi mühendisi iş imkanları nelerdir?
Ağaç işleri endüstri mühendisleri genellikle imza yetkisi bulunan uzmanlar kategorisindedir. Sektöründeki iş kolunda tasarım, proje, üretim, kalite kontrol, AR – GE gibi konularda gerekli donanıma sahip etken kişiler olmaktadırlar. Üretim söz konusu olduğu için iş alanları daha çok; mobilya fabrikaları ve atölyelerdir. Bunların yanında; Milli Prodüktivite Merkezi, DPT(Devlet Planlama Enstitüsü), Türk Patent Enstitüsü ve KOSGEB kurumlarında da mühendis, AR – GE’ den sorumlu mühendis olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca tüm bu alanlarda faaliyet göstermek amaçlı kendi iş yerlerine de sahip olabilirler. Eğitim formasyonu alan ağaç işleri endüstri mühendisleri; M.E.B Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinde kendi bölümleriyle ilgili kollarda “Teknik Öğretmen” olarak mesleklerini sürdürebilirler. Tabii ki tüm bu farklı kollarla birlikte ağaç işleri endüstri mühendisliği maaşları da farklılık göstermektedir.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Öğretmen Olabilir mi?
Evet, Milli eğitim Bakanlığı bu bölüm mezunlarına da böyle bir hak vermiş. Öğretmenlik Sertifikası yani pedagojik formasyon almış mezunlar ”Yat İnşa” veya ”Mobilya ve İç Mekan Tasarımı” öğretmeni olarak çeşitli meslek liselerine öğretmen olarak atanabilir. Tabi ki KPSS ve mülakatta başarılı olmak şartıyla…
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?
Ağaç işleri endüstri mühendisi maaşı ortalama 3500 lira civarındadır. Elbet bu, devlette çalışan mühendisler için geçerli maaştır. Özel sektörde maaş daha düşük olabileceği gibi daha dolgun da olabilir.
Ağaç İşleri Mühendisliği Bölümü Nasıl, Tercih Edilir mi?
Bizce, bu bölümü devlete atanmak için değil de kendi işinizi kurmak için okuyun. Aslında asıl kazanç özel sektörde; ama bizler ille de devlet kapısı olsun diye diretiyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi prefabrik yapılarla ilgili bir firma ile anlaşırsanız veya varsa yeterli sermayeniz kendi firmanızı kurarsanız, çok büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Puanınız çok yüksekse elbette ki başka bölümleri tercih edin; fakat puanınız bu bölüme yetiyorsa zaten yapacak bir şey yok. Mezunlar da yorum yazarsa çok seviniriz.