Site icon 35 İzmir Haberleri

Aile Danışmanı

Aile Danışmanı

Aile Danışmanı Nedir?

Aile Danışmanı Nedir? Aile içinde yaşanan sorunlar, aile içindeki bireylerin birbirinden uzaklaşması, iletişim problemleri yaşamaları, birbirlerine kızgın veya kırgın olmaları, aile içinde anlaşılmadıklarını ve değer görmediklerini hissetmeleri gibi pekçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Aile içi sorunların uzun süre görmezden gelinmesi aile içi gerginliklere sebep olur ve bireyleri birbirinden uzaklaştırabilir.

Aile anlaşmazlıkları bazen karı koca arasında, bazen ise baba ile çocuklar arasında olabilmektedir. Özellikle çocukların büyümesi ile aile içinde dengeler değişmekte, anne babalar ve çocuklar arasında soğukluklar veya tartışmalar yaşanabilmektedir. İflaslar, büyük kayıplar veya kazalar da aile dinamiklerini etkilemektedir. Aile bireylerinden birinin kumar, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması, aileyi yıpratan bir süreçtir ve diğer fertlerin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Aile içindeki mutsuzluklar, bireylerin iş- okul hayatına ve sosyal hayatına da büyük oranda yansımaktadır.

Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve sorun yaratan konularla ilgili uzman aile danışmanları veya psikologlarımız ile birlikte çözüm yolları bulması, her ferdin kendi sorumluluğunu alması ve ihtiyaçlarını ortaya koyması üzerine kuruludur.

Aile danışanlığı, çiftler arasındaki ilişkileri, ebeveynler ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenlemede fayda sağlarken, büyük aile fertleri ile dengeyi bulmakta da yardımcı olmaktadır. Danışmanlık hizmeti almak istediğiniz konuya göre, ailenizin ihtiyaçları netleştirilerek gerektiğinde anne, baba, çocuk ve ailenin diğer fertleri aynı görüşmede bir arada görülebilir veya bireyler ikişerli veya yalnız olarak danışmanlığa devam edebilirler.

Hangi Konularda Aile Danışmanlığından Faydalanabilirsiniz?

 Aile Danışmanı Ne İş Yapar?

Aile bireylerinin ve evli çiftlerin ev içerisinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak aile danışmanın işidir. Özellikle hem zihinsel hem de duygusal olarak yaşanabilecek olası problemler karşısında, aldığı eğitim üzerinden aile danışmanı destek verir. Sorunlara aşamalı olarak eğilen aile danışmanı, kişileri dinler ve buna bağlı olarak farklı yöntemler üzerinden yaklaşım gösterir.

 Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Aile danışmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık belli başlı lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bunlar içerisinde psikoloji, sosyal hizmet, sosyoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ya da hemşirelik ve tıp ve çocuk gelişime gibi bölümler öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bazı eğitim kurumları ve kurslar kapsamında da aile danışmanı sertifikası alarak bu meslek gerçekleştirilebilmektedir.

Aile Danışmanı Olmanın Şartları Nelerdir?

Aile danışmanı olmanın şartları arasında öncelikle lisans mezunu bir eğitim almak gerekir. Tabii bunların dışında özel kurslar ve eğitim kurumları kapsamında verilen dersler üzerinden de sertifika almak mümkün. Bunların dışında ayrıca belli başlı bazı niteliklere sahip olmak da gerekmektedir.

– Etkili bir iletişim becerisine sahip olmak gerekir.

– Ortaya çıkan problemleri karşı akılcı çözüm yöntemleri bulacak bir kapasiteye sahip olmalıdır.

– İkna becerisi olmalıdır.

– Meslek ahlak ve etiğine uygun şekilde davranılmalıdır.

– Gözlem yeteneği olmalı ve sorunlara karşı etkin bir yaklaşım gerçekleştirilmelidir.

Aile Danışmanı Görevleri Nelerdir?

Yapılan karşılıklı görüşme kapsamında aile ile bir araya gelen aile danışmanı, ortaya çıkmış olan problemleri karşı belli başlı bazı görevleri üstlenir.

– Aile içi üyelerle konuşmak ve sorunları ortaya çıkararak konuyu toparlamak.

– Görüşme ve tez ile beraber gözlem neticesinde aile bireyleri hakkında bilgi toplamak.

– Ev yönetimi, çocuk yetiştirme, finansal problemler ya da boşanma ile ayrılık konusunda danışanlara bilgi sağlamak.

– İleride yaşanacak durumlar karşısında yeniden çözüm bulabilmek için rapor tutma ve kayıt altına almak.

Aile Danışmanı Maaşları Ne Kadar?

Aile danışmanı maaşları 3000 TL ila 4000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak aylık ortalama maaş ile alınacak olursa, 3500 TL gibi bir miktarın ön plana çıktığını söylemek mümkün. Tabii kamu kuruluşları ya da özel sektöre bağlı olarak maaşlar farklılık gösterebilmektedir.

Exit mobile version