Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’yi çağdaş ülke konumuna çıkarabilmek için birçok yenilik yapmıştır. Bu yeniliklerin bazıları da sanat alanında olmuş ve bu yenilikleri yaparken Atatürk, güzel sanatların gelişimini unutmamıştır. Atatürk’ü merak edilen sınav ve okullardaki tarih derslerinden kalan bilgileri tazelemek isteyenler, Atatürk’ün Güzel Sanatların Gelişmesi İçin Neler Yapmıştır konusunu araştıranlar Mustafa Kemal Atatürk’ün Güzel Sanatların Gelişmesi İçin Neler Yapmıştır? Atatürk’ün Güzel Sanatların Gelişmesi İçin Neler Yapmıştır? bu konuyu açıklayabiliriz:
Başlıca Atatürk Güzel Sanatların Gelişmesi İçin Neler Yapmıştır?
- Atatürk sanat alanındaki atılımlar öncelikli olarak ilk mimariyi ele almıştır.
- Türkiye’nin modern bir mimarisinin olması için Almanya’dan şehir planlamacıları ve mimarlar getirtmiştir. Bu uzmanların yönlendirmeleri sonucu mimari alanda yeni bir yol çizilmesini sağlamıştır. Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı binaları bu dönemin ilk ürünleridir.
- Atatürk, TBMM binasının çağdaş ve estetik olması için gerekli tüm adımları atmıştır. Bu bina için yurtdışından özel mermerler getirildi.
- Atatürk, 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açtı.
- Atatürk müziği unutmamış. İlk olarak Türk operasının hazırlanması için ünlü müzisyen Adnan Saygun’u görevlendirdi. Cemal Reşit Rey’e de ilk konservatuarı kurdurmuştur.
- Atatürk Osmanlı’dan kalma Sanayi-i Nefise’yi imar ettirerek Güzel Sanatlar haline getirmiştir. Ayrıca burada yetişen birçok sanatçıyı kendilerini geliştirmeleri için Avrupa’nın sanat merkezlerine göndermiştir. Resim, heykel ve mimarlık bölümlerinden çok sayıda öğrenci Almanya, Avusturya ve Fransa’ya gönderilmiştir.