Site icon 35 İzmir Haberleri

Bronşiolit nedir? Belirtileri ve tedavisi

Bronşiolit nedir? Belirtileri ve tedavisi

Bronşiolit nedir? Belirtileri ve tedavisi. ( İzmir haberleri 35 )

Bronşiolit nedir? Bebekler arasında yaygın bir akciğer enfeksiyonudur. Öksürük, hırıltılı bir solunum ve nefes almada zorluklara neden olabilir. Bronşiolit, akciğerlerin küçük havayollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durumdur. Hastaneye yatacak kadar nefes darlığına sebep olması, tekrarlama riskinin oluşu nedeniyle aileleri endişelendiren bir hastalıktır.

Bronşiyolit, soğuk algınlığına benzer semptomlarla başlar, ancak öksürük, hırıltılı solunum ve bazen nefes almada zorluk çeker. Bronşiolit belirtileri birkaç gün ila hafta, hatta bir ay sürebilir.

Çocukların çoğu evde tedavi ile iyileşir. Çocukların çok küçük bir yüzdesinin hastaneye yatırılmayı gerekir.

Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

Bronşiolit tıpkı soğuk algınlığı gibi burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir veya hafif yükselmiş olabilir. Birkaç gün içerisinde öksürük şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Bazı hastalarda işler daha da kötüye gider ve solunum sıklığı artması, nefes darlığı, kalp hızının artması, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi, huzursuzluk, nefes alıp verirken kaburga aralıklarının her nefes alışta içeri çökmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Soluk alıp vermedeki bu güçlük bebeğin beslenmesini engeller. Öksürük kusmaya yol açabilir. Çocuk huzursuzdur, iştahı azalmıştır, uykuları bozulmuştur ama belirtiler genellikle bir hafta on gün içinde tamamen düzelir. Bronşiolit, büyük çocuklar ve erişkinlerde hafif belirtilere yol açarken bronşiolleri daha dar olan küçük çocuklarda ağır tablolara sebep olur.

Bronşiolit tedavisi nasıl yapılır?

Bronşiolit çoğunlukla viral nedene bağlı oluştuğundan tedavide antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadır. Çocuğun burnunun açık tutulması önemlidir. Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için sık sık tuzlu su bulunan burun damlalarının kullanılması yararlıdır. Beslenmeye dikkat edilmelidir. Yemek yemek, normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarda ama sık aralıklarla beslenmelidir. Öksürük nöbetlerini azaltacağından, anne sütü başta olmak üzere, bol sıvı alınmalıdır.

Öksürük, havayollarını temizlemeye yarayan güzel bir reflekstir. Öksürüğü baskılayan şuruplar ve dekonjestan olarak adlandırdığımız grip ilaçları salgıların koyulaşmasına, hastalığın ilerlemesine neden olabileceğinden bronşiolit tedavisinde kullanılmaz.

Exit mobile version