Ege bölgesinin en çok sevilen ve aranan tatil beldesi Çandarlı, İzmir’in Dikili ilçesine bağlı bir mahalle. 2016 yazında deniz tatili için biz Çandarlı’yı tercih ettik ve burayı çok sevdik. Çandarlı’nın antik adı Pitane olarak geçiyor. Suyu bol anlamına gelen Pitane’nin tarihi Helen dönemi öncesine, M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Şehrin Amazonlu kadınlar tarafından kurulduğu söylencesi de mevcut. Burayı bir ara Cenevizliler de deniz üssü olarak kullanmışlar. Yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler şu anda Bergama Müzesi’nde ve İzmir Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alınmış.
İl alan kodu:
İl plaka kodu:
İl:
Coğrafi bölge:
Biz oradayken bir hikaye duyduk buna göre 1822 yılında Sakız, Sisam ve İpsala adalarından gelen Rum çeteler şehri gece yarısı baskına uğratmışlar. Hazırlıksız yakalanan Çandarlı halkının çoğunu öldürmüşler, kalanları esir almışlar ve çok sayıda kadın ve çocuğu yanlarına alıp kaçırmışlar. Bu haber saraya ulaştığında Türkler bu baskına karşılık olarak adaları basmış ve çok sayıda çocuğu alarak hali vakti yerinde olan Türk ailelere evlatlık olarak vermişler. Söylenene göre kaçırılan Türk çocuklarının bir kısmını adeta fidye ödeyerek geri almışlar. Ancak Çandarlı bu kanlı olayı bir türlü unutamamış. O günden sonra insanlar kabuğuna çekilip yaşamışlar. Belki bu yüzdendir bugün hala sakin olma sebebi.
Çandarlı denizin içerisine uzanmış yarımada şeklinde bir coğrafi yapıya sahip. Bu nedenle üç tarafı denizle çevrili burada yürüdüğünüzde her sokak neredeyse denize açılıyor. Oldukça ferahlatıcı bir durum, sizce de öyle değil mi?
Çandarlı ya nasıl gidilir?
1. Özel araçla Çandarlı’ya ulaşım
Çandarlı, İzmir-Bergama Karayolu üzerinde yer alıyor. İzmir şehir merkezinden Bergama yönüne ilerlerken, Menemen, Aliağa, Çaltılıdere ve Yenişakran’ı geçip Zeytindağ-Çandarlı Kavşağı’ndan sola dönerek 20 km sonra Çandarlı’ya ulaşılıyor. İzmir şehir merkezinden Çandarlı 95 km uzaklıkta. Bu mesafe özel araçla 1 saat 15 dakika sürüyor.
Çandarlı’ya İstanbul yönünden gelmek için Yalova, Bursa, Balıkesir güzergahını takip etmek, Savaştepe, Soma, Kınık ve Bergama güzergahını kullanmak gerekiyor. İstanbul-Çandarlı arasındaki mesafe 443 km. Bu mesafe özel araçla 5 saat 30 dakikada kat ediliyor. Çandarlı Ankara’ya 666 km (8 saat), Bursa’ya 301 km (4 saat), Çanakkale’ye 218 km (3 saat 30 dk), Ayvalık’a 60 km (1 saat), Dikili’ye 20 km (30 dk), Bergama’ya ise 35 km (40 dk) uzaklıkta.
2. Uçakla Çandarlı’ya ulaşım
Çandarlı’ya en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı (Edremit Körfez Havalimanı). İzmir Adnan Menderes Havalimanı Çandarlı’ya 122 km uzaklıkta. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çandarlı’ya özel araçla 1 saat 40 dakikada ulaşılıyor. Havalimanından İzmir Otogar’a geçerek Çandarlı-Dikili minibüsleriyle ulaşım sağlanıyor. Havalimanından İZBAN’ı kullanarak Aliağa’ya gelerek, Aliağa’dan Çandarlı minibüsleri ya da ESHOT belediye otobüsü ile de Çandarlı’ya ulaşmak mümkün.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Çandarlı’ya 96 km uzaklıkta. Edremit Körfez Havalimanı olarak da geçen Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan özel araçla Çandarlı’ya ulaşım 1.5 saat sürüyor. Havalimanından Edremit Otogar’a geçip İzmir yönüne giden araçlara binerek Çandarlı Kavşağı’nda inip Çandarlı minibüsleriyle ulaşım sağlamak mümkün.
3. Dolmuşla Çandarlı’ya ulaşım
Çandarlı’dan Dikili, Aliağa ve İzmir’e dolmuşla ulaşım alternatifi var. Aliağa İZBAN İstasyonu-Çandarlı hattındaki dolmuşların ücreti 8 TL. Yazın sık sefere sahip olan dolmuşlar 30 dakika aralıklarla kalkıyor. Kışın ise sefer aralığı 1 saate düşse de genellikle araçlar doldukça hareket ediyor.
Çandarlı-İzmir ve Çandarlı-Dikili hattında da dolmuş seferleri var. Birçok kişi Aliağa’ya İZBAN’la gelip Aliağa’dan dolmuşla Çandarlı’ya geçmeyi tercih ettiğinden İzmir-Çandarlı hattı çok popüler değil. Çandarlı hattındaki dolmuşlar için detaylı bilgiyi Çandarlı Minibüs Otobüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nden öğrenebilirsiniz. Telefon: +90 232 673 28 29
4. Şehirlerarası otobüsle Çandarlı’ya ulaşım
Yaz döneminde İstanbul, Ankara gibi şehirlerden Çandarlı’ya direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Birçoğu Bergama ya da Ayvalık üzerinden gelen otobüslerle direkt Çandarlı’ya ulaşmak ulaşımda geçirilen zaman konusunda dezavantajlı. Bu yüzden İzmir şehir merkezine gelip Çandarlı’ya geçmek daha mantıklı.
5. İZBAN ile Çandarlı’ya ulaşım
İzmir kent merkezinde hizmet veren banliyö sistemi İZBAN, Çandarlı’ya ulaşımı bir hayli kolaylaştırdı. Toplamda 136 km’lik hatta hareket eden İZBAN ile herhangi bir duraktan trene binerek Aliağa’ya ulaşmak, Aliağa’dan da Çandarlı dolmuşlarına binmek en hızlı seçenek. İZBAN kullanmak için İzmir’im Kart ya da Bilet 35 sahibi olmak gerekiyor. Aliağa-Çandarlı dolmuşu 8 TL, Aliağa’dan Çandarlı’ya dolmuşla ulaşım ise yaklaşık 40 dakika (36 km) sürüyor. İZBAN İstasyonu’ndan Çandarlı’ya dolmuş dışında belediye otobüsü alternatifi de var.
6. Belediye otobüsü ile Çandarlı’ya ulaşım
İzmir kent merkezindeki tüm ilçelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs seferlerinin başlamasıyla birlikte Çandarlı’ya ESHOT otobüsleri ile ulaşım mümkün hale geldi. 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma ESHOT otobüsü Aliağa İZBAN İstasyonu’ndan kalktıktan sonra Çaltılıdere, Yenişakran, Çandarlı ve Dikili güzergahını izliyor.
İZBAN Aliağa İstasyonu’na ulaştıktan sonra dolmuşun yanı sıra 837 numaralı ESHOT otobüsü de kullanılabilir durumda. 837 numaralı belediye otobüsü haftanın 7 günü Dikili’den 06.00, 07.00, 08.00, 14.20, 15.50, 17.10 ve 18.30’da, Aliağa’dan ise 06.50, 07.35, 08.35, 15.50, 17.10, 18.30 ve 19.50’de hareket ediyor.
Belediye otobüsünü kullanmak için İzmirim Kart ya da Bilet 35 sahibi olmak gerekiyor. İzmir’im Kart ile yetişkin 6 TL, öğrenci 3.5 TL, öğretmen 4.25 TL, Bilet 35’te ise 2 kontör ücret kesiliyor. Bu hattın aktarma hakkı yok.
İzmir’in ekonomik tatil merkezi Çandarlı’yı yalnızca yaz aylarında değil yılın her dönemi keşfedebilirsiniz. Bahar ayları Çandarlı’nın atmosferini hissetmek için ideal zamanlar.