Güneş Yanığı nedir?
Güneş yanığı, cildin yoğun güneş ışığına maruz kalması sonucu ortaya çıkan, ilgili bölgenin akut iltihaplanması durumudur. Açık cilt rengine sahip bireyler ve çocuklar yanık için risk grubundadırlar ve güneş yanığına daha hassastırlar. Güneş yanığı, geniş bölgelerde ortaya çıktığında tehlikeli sistemik etkilere yol açarak hayatı tehdit edebilmektedir. Bu sebeple açık tenli bireyler ve özellikle de çocuklar güneşe çıkarken mutlaka şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu aksesuarlar kullanmalı ve güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelidirler.
Hafif bir güneş yanığı sadece kızarıklığa neden olurken, şiddetli yanıklarda ciltte kabarcıklara neden olabilir ve iyileştiğinde de yara izi bırakabilir. Güneş yanığı, güneş ışınları dışında solaryum gibi yapay bir ışık kaynağından da kaynaklanabilir. Yanığın neden olduğu hasar öncelikle epidermisi, yani en üst deri tabakasını etkiler. Ancak epidermisin altındaki tabaka olan dermisde de hasar ve iltihap oluşabilir. Tekrarlanan güneş yanığı vakaları, cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olur ve sonunda deri kanserine yol açabilir.
Güneş yanığı en çok yaz aylarında sıcak günlerde özellikle de denizde çokça karşımıza çıkan rahatsızların başında gelir. Günlük hayatta ve daha fazla sıcak mevsimlerde yoğun bir biçimde güneş ışınlarına maruz kalınması ile güneş yanığı oluşmaktadır. Güneş yanığı şeklinde bilinen bu vaziyet; cilt yüzeyinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasıyla beraber meydana gelen, güneşe maruz kalan alakalı yerin akut iltihap kapması durumuna verilen isimdir. Bilhassa açık cilt tonuna sahip kişilerde yanık ortaya çıkması durumu risk kategorisinde olmaktadır. Bu konu hakkında bu cilde sahip olan bireyler, güneş yanığına daha hassas vaziyettedirler. Güneş yanıklarının geçmesi; kişinin güneş ışığına maruz kalma durumuna göre değişecektir.
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?
Güneş yanığının geçmesi; ciltteki yanık vaziyetine göre farklılık gösterir. Bu yüzden güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterebilir. Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.
Güneş Yanığına ne iyi gelir?
Güneş yanığı, kişinin korumasız olarak fazla ve yoğun miktarda ultraviyole ışınlarına maruz kalması sonucu ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Güneş yanıkları tedavi edilemezse ve fazlalaşırsa cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle güneş yanığına derhal müdahale edilmelidir. Lakin en önemli olan şey güneş yanığından korunmaya çalışmaktır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında, kişilerin güneşe çıkarken, güneş kremi kullanmaları gerekmektedir. Güneş kremlerinde ise en az 30 faktör koruma sağlayan kremler tercih edilmelidir. Güneş yanığı ciddi bir cilt sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle yanan bölgeye hemen gerekli tedavi uygulanmalıdır. Peki güneş yanığına ne iyi gelir?
Güneş yanığı olan yer öncelikle yeteri kadar soğutulmalıdır. Zira yanık bölgenin soğutulması hem acıyı azaltmakta, hem de iltihap oluşumunu engellemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, yanık bölgeye bir anda aşırı soğuk uygulanmamasıdır. Yani yanık olan bölgeye buz konulmamalıdır. Bunun yerine soğuk suyla ıslatılmış havluların konulması tercih edilmelidir. Yanık olan bölgeye aşırı soğuk uygulanması zaten hassas olan cilde zarar vermekte ve yanığın derecesinin artmasına neden olmaktadır.
Cildin soğutulmasına ek olarak, güneş yanığı olan kimsenin bolca su tüketmesi de gerekmektedir. Zira güneş yanığı olacak kadar güneş altında kalan kimse, oldukça fazla su kaybetmiş olacaktır. Bu nedenle kişinin su takviyesi yapması önerilmektedir. Aksi halde kişide dehidrasyon görülme olasılığı da artacaktır.