Buğra Harmandar haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Buğra Harmandar
Buğra Harmandar Kimdir?

Prof. Dr. Buğra Harmandar Kimdir? 12.12.1975 tarihinde Erzurum’da doğdu. İlköğrenimini Erzurum’da Atatürk İlkokulu (1981-1986) ve Anadolu Lisesi’nde (1986-1990) tamamladı. Erzurum Fen Lisesi’nde aldığı lise eğitiminin ardından (1990-1993) 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde devam etti.

Doğum Tarihi:

12.12.1975 Erzurum

Eğitim:

Ege Üniversitesi , Erzurum Atatürk Üniversitesi

1993-1999 yılları arasında aldığı Tıp Eğitimi süresince sırasıyla TurkMSIC (Turkish Medical Students’ International Committee) Erzurum il başkanlığı, Youth for Habitat Erzurum il başkanlığı, TurkMSIC NEO (National Exchange Officer – Türkiye Ulusal Öğrenci Değişim Görevlisi) görevlerinde bulundu. TurkMSIC NEO görevi dahilinde yurt çapında yabancı dil sınavları düzenledi. Kazandığı yurt dışı burslarla 1996 yılında Üsküp-Makedonya’da, 1997 yılında Assiut-Mısır’da klinik stajlar yaptı. 1998’de Slovenia’nın Kranjska Gora kentinde düzenlenen IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association) toplantısında Türkiye’yi temsil etti ve yurtdışı öğrenci değişim kontratlarını yaptı. 1999 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni ikincilikle bitirdi. (T.C. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Tarihi: 01.01.1999 – Diploma Tescil Tarihi: 24.02.2000 – Diploma Tescil No: 96451) Ekim 1999 – Nisan 2000 tarihleri arasında Antalya 11 No’lu Sağlık Ocağı’nda ve Nisan 2000 – Temmuz 2001 tarihleri arasında ise Antalya 112 Acil Servis’de Pratisyen Hekim olarak görev yaptı.

2001 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlık Eğitimi’ne başladı. 5 yıllık uzmanlık eğitimi süresince ağırlıklı olarak Pediatrik Kalp Cerrahisi olmak üzere Kalp-Damar Cerrahisi eğitimi aldı. Uzmanlık eğitimi süresince teorik ve pratik eğitimini aldığı kompleks konjenital kalp cerrahisi operasyonları ile ilgili pek çok yerli ve yabancı yayında yer aldı.

Yapmış olduğu konjenital kalp cerrahisi yayınları nedeniyle 13-14 Nisan 2006 tarihinde yapılan İstanbul Üniversitesi Bilim Günleri’nde “Başarılı Araştırıcı Belgesi”ne layık görüldü. Yine bahsedilen bu kompleks konjenital kalp cerrahisi operasyonları ile ilgili olarak pek çok yerli, yabancı kongre ve oturuma katıldı.

Temmuz 2006’da Prof.Dr.Ottavio Alfieri (San Raffaele University Hospital, Department of Cardiac Surgery, Milano, İtalya) tarafından davet edildiği İtalya, Milano, S.Raffaele Üniversitesi Hastanesi Kalp Cerrahisi Kliniğine, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından verilen görevlendirme ile 1 ay süreyle observer olarak giderek bu hastanede ileri konjenital kalp cerrahisi, mitral kapak cerrahisi ve minimal invazif kalp cerrahisi eğitimleri aldı.

2006 yılında “Miyokardiyal Rejenerasyonda Kemik İliği Kök Hücre İmplantasyonu” isimli klinik tez çalışması ile Kalp Damar Cerrahisi uzmanlığını tamamlayarak Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı ünvanını aldı. (T.C. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı Mezuniyet Tarihi: 07.08.2006 – Uzmanlık Belgesi Tescil Tarihi: 29.08.2006 – Uzmanlık Belgesi Tescil No: 70880 -96451).

2006 yılı itibariyle Ulusal Vasküler Cerrahi Derneği Üyeliği’ne kabul edildi.

01.10.2006 tarihinde başladığı Askerlik görevini Elazığ Asker Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı, Tabip Asteğmen olarak tamamlayarak 28.09.2007 tarihinde terhis oldu. Askerlik süresince göstermiş olduğu özverili çalışmaları nedeniyle Elazığ Asker Hastanesi baştabipliği tarafından “Takdir Belgesi” ile ödüllendirildi. 01.10.2007 tarihinde Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olarak mecburi hizmet görevine başladı.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapmış olduğu özverili ve gayretli çalışmaları nedeniyle 2008 yılı içerisinde Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından “Teşekkür Belgesi” ile ödüllendirildi.

Pediatrik Kalp Cerrahisi üzerine bilgi ve görgüsünü arttırmak üzere 10-15 Kasım 2008 tarihleri arasında Bergamo, İtalya’da EACTS (European Association for Cardio-Thoracic Surgery) tarafından düzenlenen European School for Cardio-Thoracic Surgery Kalp Cerrahisi Eğitimi, Cardiac Course Level-C’ye katılarak “ileri pediatrik konjenital kalp cerrahisi eğitimi” aldı. Cardiac Course Level-C dahilinde Jaroslav STARK, René Prêtre, Prof. Dr. Boulos Asfour gibi Dünya çapında ünlü Konjenital Kalp Cerrahlarından teorik dersler aldı.

04 Aralık 2008 tarihinde İstanbul’da katıldığı “The Clinical Perfusion – The Science, The Art and The Future” klinik perfüzyon kursu ile “Continuing Education Certificate” sertifikası aldı.

19 Ekim 2009 tarihi itibariyle Prof. Jaroslav STARK’ın aday göstermesi ile EACTS (The European Association for Cardio-Thoracic Surgery) Active Member (Aktif Üye) üyeliğine kabul edildi.

19-21 Eylül 2008’de Türk Kardiyoloji Derneğinin Bodrum’da düzenlediği Erişkin Konjenital Kalp Hastalıkları 2.Eğitim Toplantısı’na katıldı.

07.06.2009 tarihiyle Kalp Damar Cerrahisi mecburi hizmet görevini tamamladı.

2010 yılı Ocak ayı itibariyle “Global Journal of Surgery” dergisinin Kalp Cerrahisi alt bölümünün (Cardiac Surgery Section) Editorial Board üyeliğine seçildi ve bu görevine 2012 yılına kadar devam etti.

2010 yılı içerisinde “Robotik Cerrahi Derneği” üyeliğine seçildi.

2010 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Başasistanlık sınavında başarılı olarak 14.08.2010 tarihinde Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Pediatrik Kalp Cerrahisi bölümünde Başasistan olarak göreve başladı.

2011 yılı içerisinde “Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği” üyeliğine seçildi.

2011 yılı içerisinde Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Ebstein Anomalisinde güncel tedavi ve yaklaşımlar” isimli bilimsel sunumla en iyi uzman sunumu ödülünü aldı. 2010-2012 yılları arasında Dr.Siyami Ersek Hastanesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümünde 1000’in üzerinde pediatrik açık kalp cerrahisi ameliyatında 1.asistan veya operatör olarak görev aldı. Bu ileri konjenital kalp cerrahisi ameliyatları ile ilgili olarak SCI (Science Citation Index)’te yer alan pekçok yabancı yayın hazırladı.

23-26 Haziran 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen The 3rd Scientific Meeting of the World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery toplantısına katıldı ve bu toplantıda “RANDOMIZED COMPARISON BETWEEN MILD AND MODERATE HYPOTHERMIC CARDIOPULMONARY BYPASS FOR NEONATAL ARTERIAL SWITCH OPERATION” isimli sunumu gerçekleştirdi.

13-16 Haziran 2012 tarihleri arasında Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “8th International Conference on Pediatric Mechanical Circulatory Support Systems and Pediatric Cardiopulmonary Perfusion” kongresinde Doç.Dr.Ahmet Şaşmazel, Doç.Dr.Numan Ali Aydemir ve Doç.Dr.Ali Rıza Karaci ile birlikte 2011 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri 726 neonatal (yenidoğan) ve pediatrik açık kalp ameliyatı sebebiyle “AYDIN AYTAC, YOUNG INVESTIGATOR AWARD” ödülünü aldı.

2012 yılı içerisinde Dr.Siyami Ersek Hastanesinde ilk ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) uygulamasını Doç.Dr.Numan Aydemir ile birlikte Pediatrik bir hastada gerçekleştirdi.

2012 yılı içerisinde Dr.Siyami Ersek Hastanesi, Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde VSD+Pulmoner Atrezi+Hipoplazik Pulmoner Arterleri bulunan yenidoğan hastalar için geliştirdiği Modifiye Mee Şant tekniğini ilk kez uygulamaya başladı (Haber için tıklayınız). Bu tarihten itibaren günümüze kadar bu tekniği 9 hastaya başarıyla uyguladı.

13-14 Mart 2013 tarihleri arasında EACTS (European Association for Cardio-Thoracic Surgery) tarafından Windsor, UK (İngiltere)’de düzenlenen Left Ventricular Outflow Tract Reconstructions (Sol ventrikül çıkım yolu rekonstrüksiyonları) isimli uzman kursuna katılarak pediatrik hasta grubunda sol ventrikül çıkım yolu rekonstrüksiyonları ve Ross, Konno vb kompleks ameliyatlar hakkında teorik ve pratik (wetlab ile) eğitim aldı.

Yaptığı ilk Modifiye Mee Şantı hastasına 2013 yılı içerisinde tam düzeltme ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi (Haber için tıklayınız) ve bu hastanın ameliyatında Dr.Siyami Ersek Hastanesi, Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde ilk kez Matrix Plus N desellülerize biyolojik kondüit ile sağ ventrikül çıkım yolu rekonstrüksiyonunu gerçekleştirdi (Video için tıklayınız) (İkinci video için tıklayınız).

2014 yılı içerisinde pulmoner yetersizlikli bir hasta için Dr. Siyami Ersek Hastanesi, Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde ilk kez uygulanan bir yöntemle atan kalpte kalp akciğer makinesi kullanmaksızın enjektable Pulmoner kapak implantasyonunu Doç. Dr. Numan Aydemir ile birlikte gerçekleştirdi. Günümüze kadar bu tekniği 10’un üzerinde hastada uyguladı (Haber için tıklayınız) (Video için tıklayınız).

09.10.2013 tarihinde Doçent ünvanı aldı.

09-13 Haziran 2014 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Eğitim Becerileri Kursu”nu ve 18-20 Haziran 2014 tarihleri arasında yine Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Probleme Dayalı Öğrenim Kursu (PDÖ)”’nu tamamladı.

30 Ekim – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenen Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği 13.Kongresindeki ECMO oturumuna davetli konuşmacı olarak katılarak “Pediatrik ECMO:Neler Farklı?” konusunda seminer verdi.

Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği 13.Kongresinde, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından verilen Kalp ve Damar Cerrahisi Yeterlilik Belgesini (Board Certificate) aldı.

2010-2015 yıları arasında Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde Başasistan olarak görev yaptı.

Günümüze kadar kompleks konjenital kalp hastalıklarından Büyük Arter Transpozisyonunda (TGA) Arteriel Switch, Senning, Rastelli ameliyatları ile Interrupted aortik arkus, Taussig Bing, Double aortik arkus, Trunkus Arteriosus, tek ventrikül ameliyatlarından Glenn ve Fontan ameliyatları, ALCAPA, TAPVD, Norwood gibi kompleks ameliyatları 300’ün üzerinde hastaya başarıyla uyguladı. Basit doğumsal kalp defektleri olan ASD, VSD, Fallot tetralojisi, Komplet AV kanal defekti, Koarktasyon, yenidoğan şantları gibi ameliyatları 1000’in üzerinde hastada başarıyla gerçekleştirdi.

04.02.2015 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Doçent kadrosuna atandı.

06.02.2015 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı olarak atandı. Bu bölümde 2017 yılına kadar 300’ün üzerinde yenidoğan, süt çocuğu ve büyük çocuğun açık kalp ameliyatını gerçekleştirdi.

01.08.2017 tarihinde Muğla SK Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı başkanı olarak atandı ve halen bu görevine devam etmektedir.

07.04.2020 tarihinde Muğla SK Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Profesör kadrosuna atandı.

Evli ve üç kız çocuğu babasıdır. İyi düzeyde İngilizce bilmektedir.