İzmir'in Coğrafi Özellikleri

İzmir’in Coğrafi Özellikleri

İzmir Coğrafi Özellikleri nelerdir?

Egenin inci şehri olarak bilinen İzmir Coğrafi özellikleri dağları, ovaları, yeryüzü şekilleri, platolar hepsi bu yazımızda sizlere sunuyoruz. İzmir coğrafi özellikleri gereği, Türkiye’nin 3. büyük kentidir. İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası’nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiştir. İzmir doğal bir turizm ve liman kentidir. Akdeniz iklim bölgesinde yetişen geniş, sert ve iğne yapraklı, sürekli yeşil kalan, kuraklığa dayanıklı ağaç ve çalılar vardır. Ve bunlar yaygın doğal bitki örtüsünü oluşturur.

Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir’de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Kıyı kesimlerinde yıllık ortalama sıcaklığı 14-18 ºC arasında değişmektedir. Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 18.5ºC‘dir. Yüzölçümü 12.012 km² ve nüfusu ortalama olarak 4.367.251 (2019)‘dir.

İzmir’in Yeryüzü şekilleri

İzmir’in doğal yapısı arasında birazda yeryüzü şekillerinden bahsedelim. İzmir doğal yapısı sayesinde birçok yeryüzü şekline ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar:

  • Dağlar
  • Adalar
  • Ovalar
  • Yarım Adalar

İzmir’de bulunan dağlar

İzmir ili kuzeyde Madra Dağları ve Balıkesir ile sınıra, güneyde Kuşadası Körfezi ve Aydın ile sınıra, batıda Çeşme Yarımadası ve kendi adı ile anılan İzmir Körfezi, doğusunda da Manisa il sınırı ile çevrilmiş bir coğrafyaya sahiptir. İzmir coğrafi özellikleri bakımından dağlar denizlere dik uzanır ve dağlardan birkaçı şunlardır;

  • Nif Dağı
  • Yamanlar Dağı
  • Yunt Dağları
  • Bozdağlar
  • Aydın Dağları

İzmir’de bulunan Adalar

İzmir körfezinde içerisinde bulunan Uzunada, Türkiye’nin en büyük dört adasından biridir. İzmir körfezinde yer alan başlıca adalar Hekim adası ve Karantina adasıdırFoça adaları, Foça açıkları içerisinde bulunur ve kayalıklar ve dokuz adadan oluşmaktadır. Foça adaları arasında en büyük olanı Orak adasıdırBir deniz şehri olan İzmir içerisinde birçok ada daha bulundurmaktadır.

İzmir’deki Ovalar

İzmir şehrimizin %22 ‘si ovalardan oluşmaktadır. Şehirde bulunan en büyük ovalar; Küçük Menderes Ovası, Bakırçay Ovası ve Gediz Ovası‘dır.

İzmir’deki Yarımadalar

İzmir şehrinin en büyük yarım adası Karaburun Yarımadasıdır. bu yarımada İzmir’in batısında kuzey-güney doğrultusunda bir yarımadadır. Urla Yarımadası‘nın kuzey bölümünü oluşturur. Karaburun ilçesi yarımada üzerindedir.

Ayrıca Kontrol Et

Rüyada Gündüz Görmek

Rüyada gündüz görmek genellikle aydınlık bir dönemin habercisi olarak yorumlanır. Gündüz, aydınlık ve açık bir …