Muğla‘da hayata geçirilen “Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında Fethiye ilçesinde 500 bin kekik ve adaçayı fidesi törenle dağıtıldı.
İncirköy Mahallesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisi’nde düzenlenen törende konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, projeyle ilin tıbbi aromatik bitki zenginliğinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Daha önce Milas Ören’de şimdi de Fethiye’de tarımsal projenin hayata geçirildiğini belirten Tavlı, “Muğla, tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden zengin bir potansiyele sahip, tarımın ve turizmin başkenti. Tarımsal bir projede yapılan 1 liralık maliyet, tarım ve turizmin birlikte olmasından dolayısıyla 100 liralık gelir getiriyor. Muğla’da yerli ve yabancı misafirlerimiz, çiftçilerimizin ürettiği tarımsal ürünlerin tadına varıyor. Tarıma yaptığımız yatırım, ticaret ve turizme de destek oluyor.” dedi.
– “Muğla’da endemik 417 tür bulunuyor”
AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da salgın sürecinde köylü, çiftçi, üretici ve tarımsal ürünlerin değerinin daha da iyi anlaşıldığını belirtti.
Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Gökcan, şunları kaydetti:
“Ülkemizde toplam 3 bin 500 endemik bitki türü mevcut. Türkiye genelindeki endemik türlerin ise yüzde 12’si Muğla’da yetişmekte. Muğla’da endemik 417 tür bulunmakta. Muğla tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olup kekik tüm bölgemizde doğal olarak yetişmekte. Dünyadaki tıbbi aromatik bitki pazarının payı 117 milyar dolar. Ülkemizin ise pazar payı 1 milyar dolar civarında. 2023 hedefimiz ise 5 milyar dolar.”
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise turizm kenti olarak anılan Muğla’nın aynı zamanda müthiş bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca 2015’te başlatılan Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 2020’ye kadar yaklaşık 400 bin fide dağıtıldığını kaydeden Saylak, “2021’de Muğla coğrafyasında 1,5 milyon fide dağıtacağız. Proje meyvelerimi yavaş yavaş vermeye başlıyor. Allah nasip ederse 2023’te burada hem endemik bitki müzemizi hem de tarım turizm merkezimi açmak en büyük hedefimiz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından fideler vatandaşlara dağıtıldı, protokol üyeleri defne yaprağı çırpan işçileri ziyaret etti.
Daha sonra proje kapsamında yetiştirile adaçayı ve kekik bahçelerini ziyaret eden Muğla Valisi Orhan Tavlı ile beraberindekiler bir tarlaya kekik dikti. Kaynak (AA)