YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ HAYAT KURTARIYOR
YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ HAYAT KURTARIYOR. ( İzmir Haberleri 35 )

YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ HAYAT KURTARIYOR

ürk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) ve Dräger Türkiye tarafından düzenlenen webinarda Yüksek Akışlı Oksijen Terapisi’nin yoğun bakım sürecindeki Covid-19 hastalarına olumlu etkisi konuşuldu.

Pandemi süreci ve süreç içinde virüsün farklı varyantlarının ortaya çıkması yüksek akışlı oksijen terapisinin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Yüksek akışlı oksijen terapisinin, özellikle yoğun bakımda Covid-19 tedavisi gören hastalara optimize bir solunum desteği sağlayarak; hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırdığı biliniyor. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Meral Kanbak ve Prof. Dr. Mehmet Uyar moderatörlüğünde, Dräger Medikal Türkiye’nin desteğiyle düzenlenen webinarda Yüksek Akışlı Oksijen Terapisi ve Kullanım Alanları ele alındı. Webinarın diğer konuşmacıları ise Doç. Dr. Yasemin Tekdöş ŞekerProf. Dr. Seda Banu Akıncı ve Prof. Dr. Jülide Ergil oldu.

YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ NEDİR?

Yüksek akımlı veya yüksek akışlı oksijen terapisi olarak da bilinen bu terapi yöntemi; hastalara ısıtılmış, nemlendirilmiş, oksijenle zenginleştirilmiş hava uygulayan non-invaziv bir solunum desteğidir. Yüksek akımlı oksijen terapisi, orta seviyelerde hipoksemik solunum yetmezliği olan hastaları tedavi etmede etkin olarak kullanılarak; bu hastalara solunum desteği sağlayabilir ve ayrıca daha sonra entübasyonu önleyebilir. Oksijenasyonda, solunum hızında, nefes darlığında ve hasta konforunda iyileşmeler sağlar ve ekstübasyon sonrası hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bu da daha iyi sonuçlar ve daha kısa YBÜ yatışları anlamına gelir.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ

Dräger Medikal’in açılışı ile başlayan webinarda, Prof. Dr. Seda Banu Akıncı Covid-19 hastalarının yanı sıra, yoğun bakım ünitelerinde Yüksek Akışlı Oksijen Terapisi’nin yaygın olarak kullanılabildiğini ve bu yöntemle entübe edilme oranının azaldığını belirtti.

COVİD-19 YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YÜKSEK AKIŞLI OKSİJEN TERAPİSİ

Yüksek Akışlı Oksijen Terapisi’nin kullanım alanları hakkında konuşulurken pandemi nedeniyle en çok kullanılan alanın Covid-19 Yoğun Bakım ünitesi olduğu belirtildi. Webinar konuşmacılarından Doç. Dr. Yasemin Tekdöş Şeker, Covid-19 yoğun bakımlarında, yüksek akış oksijen terapisi ile hastaların entübe edilme gereksiniminin ortadan kaldırılabildiğinden bahsetti. Doç. Dr. Şeker; “Hastaya verilen nemlendirilmiş ve ısıtılmış hava ile daha iyi hasta konforunun sağlanmasının yanı sıra istenilen düzeyde oksijen verilerek, ihtiyaç duyulan tedavi hastalara sunulabiliyor. Entübasyona kıyasla daha yüksek düzeylerde oksijen sağlayabilen yüksek akış oksijen terapisi ile Covid-19 hastalarının iyileşme süreci hız kazanıyor.” ifadelerini kullandı.

DİĞER KULLANIM ALANLARI: AMELİYATHANE

Webinarda ayrıca, Prof. Dr. Jülide Ergil ameliyathanelerde de yüksek akışlı oksijen terapisinin kullanıldığını aktardı. Prof. Dr. Ergil, ağırlıklı olarak yoğun bakım ünitelerinde kullanılan yüksek akışlı oksijen terapisinin; hem hastalar açısından hem de kullanıcılar açısından daha az ekipman gerektirmesi ve daha fazla hasta konforu sağlaması ve özellikle entübasyon sırasında hastanın oksijensiz kalmasını engellemesi sebebiyle ameliyathanelerde avantaj oluşturduğundan bahsetti.

“HAYAT KURTARAN TEDAVİ”

Dräger’in “Hayat kurtaran tedavi” olarak adlandırdığı yüksek akışlı oksijen terapisini sağladığı HI-Flow Star ürünü, bağlantı kopukluklarını önleyen döner konnektörleri sayesinde hastanın iyileşme sırasında kesintisiz olarak tedavi almasına olanak sağlıyor. Hastaya daha optimize bir solunum desteği vermek için kullanılan malzemeleri ve benzersiz tasarımı sayesinde hastaya rahat bir şekilde uyum sağlıyor ve bu sayede cilt tahrişleri azaltılmış oluyor. Ayrıca tek hasta kullanım özelliği ise Covid-19 döneminde enfeksiyon riskini minimize ediyor.

Ayrıca Kontrol Et

Çocuğunuz Nöbet Geçiriyorsa Dikkat!

Çocuğunuz Nöbet Geçiriyorsa Dikkat!

Çocuklarda ateşli nöbetler genelde 1 ay- 5 yaş arasında görülüyor ve aileler tarafından genellikle epilepsi …